Controalele biometrice la frontierele UE ar putea cauza haos începând din noiembrie

de: Ozana Mazilu
30 09. 2024

Începând cu luna noiembrie, călătorii care intră în Uniunea Europeană ar putea întâmpina probleme majore din cauza introducerii unui nou sistem de control biometric la frontiere. Franța și Germania, cele mai mari țări din UE, au cerut Comisiei Europene să regândească implementarea acestui sistem, numit „Sistemul de intrare-ieșire” (EES), programat să intre în funcțiune pe 10 noiembrie 2024. Principalele îngrijorări se referă la faptul că sistemul, care presupune înregistrarea datelor biometrice precum amprentele și imaginile faciale pentru cetățenii din afara UE, nu este pregătit și poate cauza „haos” pentru călători.

Potrivit Financial Times, companiile aeriene și aeroporturile din Europa avertizează asupra riscului unor „perturbări generalizate”, deoarece procedurile de frontieră vor dura mult mai mult. În plus, sistemul informatic central pe care se bazează acest proces nu este încă complet testat, ceea ce amplifică riscurile.

Franța și Germania avertizează asupra riscurilor majore

Franța și Germania au transmis recent un mesaj clar către Bruxelles: sistemul de controale biometrice nu este pregătit pentru a fi lansat. Lansarea unui sistem de asemenea proporții, care va afecta milioane de călători, necesită o testare adecvată și o pregătire logistică temeinică. Cele două state susțin că un astfel de proiect complex nu poate fi implementat cu succes într-un timp atât de scurt.

EES este una dintre cele mai importante modificări în ceea ce privește controalele la frontierele UE și va afecta toți cetățenii non-UE, inclusiv turiștii din Marea Britanie. Prima dată când acești călători vor intra în UE, vor fi nevoiți să se înregistreze la imigrare, să își ofere amprentele și să fie fotografiați, ceea ce va îngreuna fluxul de pasageri prin aeroporturi și va genera întârzieri considerabile.

Companiile aeriene și aeroporturile și-au exprimat îngrijorările că această schimbare nu doar că va afecta negativ experiența călătorilor, dar va duce și la aglomerări majore în timpul vacanțelor de iarnă, când numărul celor care zboară este semnificativ mai mare.

Comisia Europeană nu exclude posibile întârzieri

Deși Franța și Germania cer amânarea introducerii controalelor biometrice, Comisia Europeană pare hotărâtă să respecte termenul de lansare din 10 noiembrie 2024. Totuși, oficialii de la Bruxelles au admis că implementarea EES este o „operațiune complexă” și că întârzierile nu sunt complet excluse.

În prezent, oficialii UE încearcă să îmbunătățească sistemul și să găsească soluții pentru a minimiza impactul negativ asupra călătorilor. Totuși, există temeri că sistemul nu va fi gata la timp, iar pasagerii s-ar putea confrunta cu timpi de așteptare prelungiți, aglomerări la punctele de control și alte inconveniente.

Călătorii care intenționează să zboare în sau din UE în perioada următoare ar trebui să fie pregătiți pentru posibile întârzieri și să aloce mai mult timp pentru verificările la frontieră. Autoritățile recomandă verificarea constantă a noutăților legate de controalele la frontiere, pentru a evita surprizele neplăcute în timpul călătoriilor internaționale.